Babičin blog

…spletni dnevnik ene babice

TRI ŽENE .

Zapisano pod: Življenjske zadeve — babica 02:32 dne 23.03.2013

V času od 8 (dan žena), do 25 marca (materinski dan) sem mnogo  razmišljala o ženah. Zato sem se namenila  izrisati like treh žena;

- žene političarke,

- žene umetnice,

- žene hribovske kmetice.

POLITIČARKA !

Pred časom sem pospravljala knjižno omaro.  V roke mi je prišel zbornik predavanj teološkega tečaja iz leta 1985/1986. Ko sem ga prelistala sem opazila predavanje Spomenke Hribar z naslovom, VREDNOTE MLADIH. Z velikim zanimanjem sem ga prebrala.  Kako dobro, vizionarsko predavanje. Ga, Hribar je že takrat, ko smo bili še v trdem komunizmu in je bila še članica Partije, upala povedati, da je šola ideološka in kakšne bodo posledice take šole (izguba vrednot).

Gospo Hribar z velikim zanimanjem spremljam od takrat, ko je konec osemdesetih let prva glasno povedala, da so bili povojni poboji zločin. Zaradi tega so jo vrgli iz Partije. Žal pa ni zmogla še en korak naprej, da bi obsodila tudi ljudi, ki so te zločine zagrešili. Njen mož Tine Hribar je rekel; da je bil to zločin brez zločincev. Morda je prav ta nedoslednost kriva, da imamo danes v Sloveniji mnogo grehov (kraja, poneverbe, plagiatorstvo, politični umori itd………), pa nobenega grešnika.

Pri prvih demonstracijah (JBTZ), ki so prižgale zeleno luč za osamosvojitev in kasneje pri osamosvajanju je bila v prvih vrstah, enako pri postavljanju temeljev mlada Slovenije. Ko pa so v okviru DEMOSA, na prvih volitvah dobile večino Pomladanske stranke, se je zataknilo. Ga. Hribar je zopet prva dvignila zastavo in močno zakričala; USTAVIMO DESNICO ! Od takrat je vse svoje sile uporabila za to, da se je ustoličila in skoraj vseh dvajset let obdržala njena (leva) opcija na oblasti.

Vse zgoraj našteto mi je do neke mere še razumljivo; človek iz svoje kože ne more. Ne moreš se izneveriti ljudem, se katerimi druguješ  vse življenje. Ne morem pa razumeti, da je , kot inteligentna žena, danes vse svoje bitje in žitje osredotočila v sovraštvo do Janeza Janše.

UMETNICA !

Pred dnevi sem v nekem časopisu brala intervju  Svetlane Makarovič. V njem je bila ta ” huda” žena za čudo prijazna.  Pravijo, da v starosti človek postane bolj dober, ali bolj zloben, njej se je očitno dogodilo prvo.

Do slej poznana Svetlana Makarovič je brez dvoma velika umetnica, kot človek pa zelo nepriljudna , včasih celo sovražna. Kot umetnico jo visoko cenim, še mnogo višje pa se ceni sama. Tisto, da je resnično velik človek skromen, pri njej ne velja. Pa sem takole razmišljala;

1)  To, da si umetnik je dar, tisti, ki verujemo, pravimo Božji dar, ateisti, pa dar narave.

2)  Da si lahko umetnik moraš imeti priliko, da se izobraziš.

3)  Da lahko ustvarjaš moraš imeti čas, oziroma razbremenjen moraš biti eksistenčni skrbi.

Za prvo človek sam nima zaslug, drugo je bilo  ga. Makarovič omogočeno, tako s strani staršev, kakor s strani države, enako tudi tretje, saj je, kolikor vem , imela pretežno status svobodne umetnice in ji je država plačevala socialno zavarovanje. Poleg tega ni imela družine in se je lahko posvečala izključno delu. Skratka bolj kot osebne zasluge je njenim velikim  dosežkom botroval splet srečnih okoliščin, za katerih bi človek moral biti HVALEŽEN .

HRIBOVSKA KMETICA !

Pred dnevi smo pokopali 93 let staro sosedo. Vse življenje je preživela v hribovski vasi. Komaj dvajsetletna je prišla za mlado gospodinjo na večjo domačijo. Prav tisto leto se je preko celega sveta razbesnela  vojna. V letih vojnih grozot, ko smo vsak dan trepetali za svoja življenja in stradali (saj smo prav hribovci morali prehranjevati partizane), je rodila štiri otroke. Najmlajši sin je bil,  zelo verjetno zaradi  strahu, ki ga je prestala, duševno prizadet. Njeno življenje je bilo delo od jutra do večera , v petek in svetek.  Več kot šestdeset let je skrbela za sina, ki je ostal večen otrok, šele v zadnjih letih je imela nekoliko več počitka. V veliki meri je njena zasluga, da je ostala hribovska kmetija lepo obdelana in živa.

KAJ SO TE TRI ŽENE DALE DRUŽBI, DRŽAVI IN KAJ SO OD NJE PREJELE ?

POLITIČARKA; s svojim delovanjem je v kratkem obstoju Slovenije pustila globoko sled (polovica Slovencev pravi, da dobro, druga polovica, da slabo), zgodovina bo odločila kakšna je resnica. Je znana osebnost, dobila tudi nekaj odlikovanj in razna priznanja.

Materialno; upokojila se je 48 let stara (po takrat veljavnem zakonu za poslance), z ozirom na visoke poslanske plače ima zelo verjetno solidno pokojnino.

UMETNICA; njene umetniške stvaritve so vrhunske in imajo za Slovenijo trajno vrednost. Njen večkrat sovražni govor pa je je prizadel mnogo ljudi in veliko prispeval k razdeljenosti med Slovenci.

Materialno; ga. Makarovič je dobila brez števila pohval in nagrad, tudi Prešernova nagrado, ki jo je pa oholo zavrnila, ker je tisto leto dobil Prešernovo nagrado tudi en paterček ( Ivan Rupnik), kot se je izrazila. Ima tudi visoko pokojnino.

HRIBOVSKA KMETICA; največ po njeni zaslugi je ostala živa in lepo obdelana gorska kmetija, kar je za kultivirano krajino zelo pomembno, mnogo se jih je zaraslo, ker so ljudje odšli za boljšim kruhom. Poleg tega kmetija še prispeva k samooskrbi Slovenije. Vzgojila je štiri otroke, ki so pošteni, delavni državljani, od katerih ima sedaj kar zajetno četico vnukov in pravnukov. Vse življenje je skrbela za invalidnega sina in tako privarčevala državi lepo vsoto (oskrbnine v zavodih so visoke).  Bila je srčno dobra, vsakemu je rada pomagala in delovala v svojem okolju zelo povezovalno.

Materialno;  vsega tega nikoli nihče  ni opazil, da bi ji dal kakoršnokoli  priznanje, ali pohvalo.  Podobnih  žena je v Sloveniji na tisoč.  Dobivala je kmečko pokojnino (cca 350 €).

DRAGE SLOVENSKE MATERE,  ŽELIM VAM LEP PRAZNIK !!!

babica.

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !